Av danielhedenbo

-

24 april, 2018

  • aktiviteter
  • fågeltornskampen
  • nyheter 2018

Fågeltornskampen 2018

Fågeltornskampen äger som de senaste åren i samband med fågelskådningens dag, nämligen lördag (5/5). Tävlingen innebär sammanfattat att man i lag om minst 2-3 personer bemannar ett fågeltorn kl 5-13 (tillåtet att köra kortare men inom den tidsramen) och räknar alla fågelarter som ses/hörs från tornet. Denna tävling har pågått i ett par år på utmaning från Finland där det är en långdragen tradition med över 300 torn, i Sverige har det som mest deltagit ett 80-tal torn.

I Värmland finns ett par torn som ”alltid” har deltagit och ifjol tillkom några nya. Hygntornet i Kilsviken och Björken, Sunne har varit mest framgångsrika och placerat sig i Sverigetoppen vissa år. 


Svårt att sia om antal torn i år med en och halv vecka kvar men ett flertal torn deltar som vanligt med något nytt lag.

Preliminärt är Hygntornet, Kilsviken, Bytjärn, Arvika, Panken och Alsteråns mynning anmälda. Björken, Sunne brukar bemannas och Forshagatornet, Norra hyn var bemannat ifjol

Det är fritt fram att bemanna andra torn eller för den delen besöka de deltagande tornen och hjälpa till men ju fler torn desto roligare. Exempelvis har Träfotere vid Södra hyn bemannats av WOF flera år men föreningen kommer inte ha möjlighet att bemanna det i år. Finns gott om fågeltorn i olika hörn av Värmland som gärna får bemannas. Mer information finns och formulär för anmälning av lag finns under länken:

Spread the love