Nyheter 2019

2020-02-04

Vinterfåglar in på knuten- resultat

Vinterfåglar Inpå Knuten 2020 i Värmlands län Årets upplaga av den stora fågelräkningen Vinterfåglar Inpå Knuten är nu slut, men ännu återstår för många att…

Vinterfåglar Inpå Knuten 2020 i Värmlands län Årets upplaga av den stora fågelräkningen Vinterfåglar Inpå Knuten är nu slut, men ännu återstår för många att sända in sina rapporter. Följande sammanställning gjordes under eftermiddagen tisdagen 4 februari. Sedan dess kan mindre ändringar i ordningsföljden mellan fåglarna ha skett. Den allra senaste statistiken finns här: https://vinterfaglar.se/stats Redan innan alla rapporter kommit…

Läs mer

2019-12-04

Sångsvansinventering

Information från Lunds universitet HUR MÅNGA SÅNGSVANAR FINNS DET I EUROPA?? Sångsvanen i Sverige och i Europa i övrigt har visat en markant ökning under…

Information från Lunds universitet HUR MÅNGA SÅNGSVANAR FINNS DET I EUROPA?? Sångsvanen i Sverige och i Europa i övrigt har visat en markant ökning under de senaste årtiondena. Vid den senaste inventeringen 2015 räknar man med att det fanns 138500 sångsvanar i nordvästeuropa under vintern mot 59000 vid den första internationella inventeringen 1995. I vinter är det dags för en…

Läs mer

2019-11-10

Rapport från WOF:s medlemsmöte 9 november

WOF hade ett medlemsmöte lördagen 9 november. Gäst var Kjell Carlsson som är vice ordförande i BirdLife Sverige. Ämnet för mötet var Kedjan som är…

WOF hade ett medlemsmöte lördagen 9 november. Gäst var Kjell Carlsson som är vice ordförande i BirdLife Sverige. Ämnet för mötet var Kedjan som är ett projekt inom BirdLife Sverige vars syfte är att integrera regionalföreningarna med riksföreningen. Det sker b.la. genom ett gemensamt medlemskap och medlemshantering. I nuläget har sex av landets regionalföreningar anslutit sig till Kedjan. Kjell berättade…

Läs mer

2019-10-27

Bilder från WOF:s skogsmöte

Läs mer

2019-10-23

Tallbit

Tallbit är en fågelart som lättast ses i norra Sverige men som vissa år uppträder invasionsartat över stora delar av landet. Det var ett antal…

Tallbit är en fågelart som lättast ses i norra Sverige men som vissa år uppträder invasionsartat över stora delar av landet. Det var ett antal år sedan den senaste stora invasionen men redan tidigt i höstas fanns tydliga indikationer från Finland på att något var på gång. De senaste dagarna har ett flertal observationer gjorts i Värmland och denna onsdagsmorgon…

Läs mer

2019-10-17

Swish-nummer

WOF har skaffat Swish! Föreningens Swish-nummer är: 1235619572

WOF har skaffat Swish! Föreningens Swish-nummer är: 1235619572

Läs mer

2019-10-17

Rapport från WOF:s skogsmöte

WF arrangerade ett skogsmöte söndagen 6 oktober. Christer Johansson som är ansvarig för skogsfrågor inom BirdLife Sverige var inbjuden för att berätta om biologisk mångfald,…

WF arrangerade ett skogsmöte söndagen 6 oktober. Christer Johansson som är ansvarig för skogsfrågor inom BirdLife Sverige var inbjuden för att berätta om biologisk mångfald, skogsbruk etc. Förmiddagen innehöll en inomhusdel på Gjuteriet, Christer föreläste då om skogsbrukets påverkan på fåglarna om vilka skogsformer som bäst biologiska mångfalden och olika typer av arter. 8 personer deltog på förmiddagen. Efter lunch…

Läs mer

2019-09-25

Möten i höst

WOF inbjuder till följande möten hösten 2019 6 oktober Skogsmöte Christer Johansson som är skogsansvarig på BirdLife Sverige kommer på besök för att berätta om…

WOF inbjuder till följande möten hösten 2019 6 oktober Skogsmöte Christer Johansson som är skogsansvarig på BirdLife Sverige kommer på besök för att berätta om biologisk mångfald och skogsbruk. Förmiddagen innehåller en inomhusdel där vi diskuterar de ovannämnda frågorna. På eftermiddagen gör vi en exkursion till Galtryggen för att fortsätta diskussionen i fält. Det är frivilligt att delta hela dagen…

Läs mer

2019-09-03

Ny mejladress

WOF har fått en ny medlemsmejl som lämpligen kontaktas vid medlemsärenden: medlem@varmlandsornitologiska.se Den gamla mejladressen (medlem.wof@gmail.com) kommer finnas kvar tillsvidare men det är den nya…

WOF har fått en ny medlemsmejl som lämpligen kontaktas vid medlemsärenden: medlem@varmlandsornitologiska.se Den gamla mejladressen (medlem.wof@gmail.com) kommer finnas kvar tillsvidare men det är den nya som ska användas i fortsättningen.

Läs mer

2019-05-15

Gråhuvad vipa!

Gråhuvad vipa är en östasiatisk släkting till tofsvipan som häckar närmast i Nordöstra Kina och övervintrar i Indien. Europas första fynd någonsin gjordes i mars…

Gråhuvad vipa är en östasiatisk släkting till tofsvipan som häckar närmast i Nordöstra Kina och övervintrar i Indien. Europas första fynd någonsin gjordes i mars 2018 i Turkiet och fynd nummer två var i Norge för någon vecka sedan. Det är mycket sensationellt att arten överhuvudtaget skulle kunna ta sig till Europa och svenska fågelskådare har nog inte ens vågat…

Läs mer

2019-05-04

Fågeltornskampen preliminär summering

Fågeltornskampen är både en nationell, nordisk och internationell tävling som 2019 avgjordes 4:e maj. Denna lördag var i år en dag präglad av bistert väder…

Fågeltornskampen är både en nationell, nordisk och internationell tävling som 2019 avgjordes 4:e maj. Denna lördag var i år en dag präglad av bistert väder med kyliga vindar från norr, snö på skilda platser i Sverige och låga temperaturer. Förutsättningarna hämmade förstås fågeltillgången och vissa torn avbröt till och med i förtid p.g.a. de jobbiga yttre förhållandena. Bästa svenska torn…

Läs mer

2019-04-29

Standardrutter

Fåglar är utmärkta miljöindikatorer och med hjälp av landets 716 standardrutter får vi trender för över 200 av Sveriges häckande fågelarter.Vill du vara med och…

Fåglar är utmärkta miljöindikatorer och med hjälp av landets 716 standardrutter får vi trender för över 200 av Sveriges häckande fågelarter.Vill du vara med och inventera?Du bör känna igen fåglarna som finns i ditt område, både till utseende och läte. Att kunna läten är extra viktigt, för många fåglar hör man bara. Du måste också vara morgonpigg och kunna orientera…

Läs mer

2019-04-27

Fågeltornskampen

Lördagen 4:e maj arrangeras Fågeltornskampen i samband med Fågelskådningens dag. Fågeltornskampen är en tävling som startade i Finland och som sedan spridit sig och blivit…

Lördagen 4:e maj arrangeras Fågeltornskampen i samband med Fågelskådningens dag. Fågeltornskampen är en tävling som startade i Finland och som sedan spridit sig och blivit en nordisk kamp mellan Finland, Sverige och Danmark. Finland har genom sin långa tradition dominerat men ett 80-tal fågeltorn brukar delta i i Sverige.Reglerna är enkla: Ett lag ska bestå av 2-3 personer, laget väljer…

Läs mer

2019-04-16

Felflugen tordmule mm

BirdLife Sveriges riksstämma 2019 ägde rum under helgen 12-14 april i Holmsund, Västerbotten. Olga Nadeina och Daniel Hedenbo representerade WOF på stämman. Fredagen bestod av…

BirdLife Sveriges riksstämma 2019 ägde rum under helgen 12-14 april i Holmsund, Västerbotten. Olga Nadeina och Daniel Hedenbo representerade WOF på stämman. Fredagen bestod av ett seminarium om fågelskyddsjuridik, bland annat diskuterades vilka beslut som miljöorganisationer kan överklaga och vilka problem som finns inom miljörätten ur fågelsynpunkt. Resten av helgen innehöll årsmötesförhandlingar med intressanta föreläsningar om olika fåglar i Västerbotten,…

Läs mer

2019-04-02

Årsmöte

WOF:s årsmöte ägde traditionsenligt rum sista söndagen i mars nämligen 31/3. 14 medlemmar deltog på mötet. Raimo Neergaard och Björn Arvidsson avgick som kassör respektive…

WOF:s årsmöte ägde traditionsenligt rum sista söndagen i mars nämligen 31/3. 14 medlemmar deltog på mötet. Raimo Neergaard och Björn Arvidsson avgick som kassör respektive och ordförande och avtackades genom att föreningen överlämnade två fotografier av Anders Åberg, fotografierna föreställde brunand respektive lappuggla. Efter årsmötesförhandlingarna höll Gunnar Lagerkvist från Länsstyrelsen ett väldigt intressant föredrag om naturvårdsprojektet Life Vänern. Gunnar berättade…

Läs mer

2019-04-01

Nyfiken på fåglar?

Onsdag 3 april kl 18 håller Lars Ola Westerlund (Naturskyddsföreningen och WOF) och Daniel Hedenbo (WOF) ett föredrag på Naturrum Värmland. Föredraget handlar om fågelskådning,…

Onsdag 3 april kl 18 håller Lars Ola Westerlund (Naturskyddsföreningen och WOF) och Daniel Hedenbo (WOF) ett föredrag på Naturrum Värmland. Föredraget handlar om fågelskådning, fåglar och riktar sig till personer som vill börja/nyss har börjat fågelskåda. Alla är emellertid välkomna att komma oavsett erfarenhet, ålder och intresse! Egna anekdoter kommer varvas med tips och information fåglar och fågelskådning.

Läs mer

2019-03-17

Bortskänkes!

WOF har i gåva fått två större fågelband, Handbuch der Vögels Mitteleuropa (Glutz) och Birds of Western Palearctic (Cramp & Perrins). Dessa finns för närvarande…

WOF har i gåva fått två större fågelband, Handbuch der Vögels Mitteleuropa (Glutz) och Birds of Western Palearctic (Cramp & Perrins). Dessa finns för närvarande hos vår tidigare kassör och han vill nu bli av med dessa. Eftersom föreningen inte har någon lokal att placera dessa i tänker vi nu skänka bort dessa. Är du intresserad maila till Björn bjorarvi@gmail.com…

Läs mer

2019-03-11

Nya rapporteringsverktyg för artportalen

Användare har enda sedan den nuvarande artportalens tillkomst 2015 efterlyst ett smidigt sätt att rapportera in observationer via mobilen och i fält. Nu har två…

Användare har enda sedan den nuvarande artportalens tillkomst 2015 efterlyst ett smidigt sätt att rapportera in observationer via mobilen och i fält. Nu har två varianter, varav en nygammal lanserats.Checklistan är det ena verktyget och har framställts av artdatabanken. Rapporteringen sker via mobilens webbläsare och är anpassad för liverapportering på en smartphone. Länken till checklistanEn snabbguide till Checklistan Seglaren är en…

Läs mer

2019-03-06

VO skickad

Värmlandsornitologen, VO, 2018 är nu utskickad till WOF:s medlemmar.

Värmlandsornitologen, VO, 2018 är nu utskickad till WOF:s medlemmar.

Läs mer

2019-02-26

Årsmötesföredrag och vårfåglar

31 mars har WOF årsmöte i studiefrämjandets lokaler, Vinden, Gjuteriet, Karlstad. Efter årsmötesförhandlingarna kommer Gunnar Lagerkvist från Länsstyrelsen berätta om Life Vänern De senaste dagens värmevåg…

31 mars har WOF årsmöte i studiefrämjandets lokaler, Vinden, Gjuteriet, Karlstad. Efter årsmötesförhandlingarna kommer Gunnar Lagerkvist från Länsstyrelsen berätta om Life Vänern De senaste dagens värmevåg har inneburit kraftiga inflöden av vårfåglar. Det märks framförallt på mängden gäss i Värmland men även starar, tofsvipor, sånglärkor, duvor, sångsvanar och vråkar har anlänt i mängder. De största mängderna har anlänt till Ölmeviksområdet öster…

Läs mer

2019-02-04

Riksinventering av berguv

BirdLife Sverige har utsett berguv till riksinventeringsart under 2019 och 2020. WOF uppmanar därmed alla fågelskådare att lyssna extra mycket efter berguvar i år och…

BirdLife Sverige har utsett berguv till riksinventeringsart under 2019 och 2020. WOF uppmanar därmed alla fågelskådare att lyssna extra mycket efter berguvar i år och gärna lyssna av tidigare kända revir. Ett syfte med riksinventeringen är att utröna artens status i Sverige eftersom den har minskat på många håll. I Värmland har endast 3-5 revir rapporterats på artportalen de senaste…

Läs mer

2019-01-30

Vinterfåglar in på knuten- resultat

Den rikstäckande fågelbordsräkningen, vinterfåglar in på knuten, är nu avslutad och preliminära resultat kan utläsas. Över 1 miljon fåglar rapporterades från ca 20 000 fågelmatningar,…

Den rikstäckande fågelbordsräkningen, vinterfåglar in på knuten, är nu avslutad och preliminära resultat kan utläsas. Över 1 miljon fåglar rapporterades från ca 20 000 fågelmatningar, i Värmland räknades 31459 fåglar på 601 matningar. Antalet matningar och fåglar i genomsnitt på varje matning ökade totalt men i Värmland minskade båda siffrorna. På riksplanet innebar årets resultat inga förändringar gällande vilka arter…

Läs mer

2019-01-02

Inventering av mindre hackspett

Forskare vid Lunds universitet påbörjar 2019 en uppföljning av tidigare inventeringar av mindre hackspett. Inventeringen är rikstäckande och därför önskas hjälp av de värmländska fågelskådarna…

Forskare vid Lunds universitet påbörjar 2019 en uppföljning av tidigare inventeringar av mindre hackspett. Inventeringen är rikstäckande och därför önskas hjälp av de värmländska fågelskådarna för att skapa bästa möjliga inventeringsunderlag i landskapet. Här är en kort beskrivning av projektet: I Projekt Mindre Hackspett upprepar man en stor studie som utfördes i Sverige under 80-talet, då mindre hackspett och deras…

Läs mer
sv_SESwedish