Av danielhedenbo

-

28 oktober, 2018

  • nya sverigearter
  • nyheter
  • nyheter 2018
  • Ölmeviken
  • rariteter
  • rubinnäktergal
  • skoghall

En händelserik vecka

V. 43 blev i år en händelserik vecka på fågelfronten i Värmland trots att kylan har kommit.

 

I tisdags kväll (23/10) hittades en misstänkt nunnestenskvätta av Ulf T Carlsson vid Tofta, Ölmeviksområdet, väster om Kristinehamn. Dagen efter kunde det efter längre diskussioner konstateras att det verkligen var en nunnestenskvätta vilket är det första fyndet av arten i Värmlands historia och blott det 47:e i Sverige någonsin. Nunnestenskvätta är en art som närmast finns i sydöstra Europa. Förväxlingsrisken som diskuterades var medelhavsstenskvätta (som sågs 1/11 2015 i Värmland) men kunde uteslutas i och med de bra observationsförhållandena. Fågeln är under söndagen fortfarande kvar på lokalen och har blivit välbesökt. Observatörerna har även kunnat njuta av bland annat ägretthäger på lokalen. Ett stort tack ska riktas till markägaren som var ytterst hjälpsam och ordnade så att den annars kluriga parkeringsfrågan på lokalen kunde lösas med enkelhet.

 

13.05 fredagen 26/10 kom ett meddelande som skapade eko i hela skådarsverige, en utfärgad hane dessutom. Dan Norberg hade hittat Sveriges första rubinnäktergal inne på Skoghalls industriområde. Rubinnäktergal är en smått legendarisk art från sibirien som många fågelskådare har suktat efter i många år. Den stora frågan blev, får någon annan möjlighet att se den eftersom lokalen är ett fabriksområde med tillträde förbjudet? En raritet av denna kalibern kan locka hundratals skådare. Med Dans hjälp fick ett 60-tal skådare fördelat på tre grupper komma in på området före skymningen i fredagskväll, insläppet ägde rum gruppvis eftersom säkerhetsutrustning krävdes. Grupp 1 såg fågeln men under tiden de bytte plats med grupp 2 försvann fågeln och eftersöktes förgäves av efterföljande grupper.

Club300 lyckades efter förhandlingar med Stora Enso öppna för visst besökande över lördagen. Ett par fågelskådare övernattade i sovsäckar utanför entrén och ett stort antal fågelskådare var på plats långt före gryningen, genom ett kösystem löstes insläppssystemet smidigt. 66 personer letade på obsplatsen i över tre timmar innan eftersöket blåstes av. Utanför grindarna stod ytterligare 150-talet skådare och väntade på att få komma in ifall fågeln upptäcktes. Fågeln sågs sammanlagt enbart av runt 15 personer.

Idag, söndag 28/10 hittades en utfärgad rubinnäktergal på Fair Isle norr om Skottland som ligger 85 mil rakt väster om Skoghall(!) men långt ifrån säkert att det rör sig om samma individ! Ett väldigt varmt tack ska riktas till Stora Ensos personal som överhuvudtaget gjorde det möjligt för utomstående att komma in på området och dessutom öppnade en liten värmestuga där det fanns kaffe för de fågelskådare som väntade vid entrén i snålblåsten och kylan under lördagen!

Spread the love