Av danielhedenbo

-

16 april, 2019

  • nyheter
  • nyheter 2019
  • ovanliga fåglar
  • riksstämma
  • tordmule
  • vårfåglar

Felflugen tordmule mm

BirdLife Sveriges riksstämma 2019 ägde rum under helgen 12-14 april i Holmsund, Västerbotten. Olga Nadeina och Daniel Hedenbo representerade WOF på stämman. Fredagen bestod av ett seminarium om fågelskyddsjuridik, bland annat diskuterades vilka beslut som miljöorganisationer kan överklaga och vilka problem som finns inom miljörätten ur fågelsynpunkt. Resten av helgen innehöll årsmötesförhandlingar med intressanta föreläsningar om olika fåglar i Västerbotten, bland annat vitryggig hackspett och videsparv. På lördag och söndag morgon arrangerades exkursioner till närliggande fågellokaler och bjöd bland annat på orrspel.

 


En tordmule upptäcktes morgonen den 15:e april i Mellanfryken utanför Kolsnäsudden, Sunne. Fågeln har setts från och till under hela tisdagen (16:e) även om den ibland tar en flygtur söderut över sjön. Fyndet är det femte av tordmule i Värmland och det senaste var 1999. Tordmulen hör normalt hemma på Sveriges kuster och häckar på steniga öar, de mest kända häckningslokalerna för arten i Sverige är Stora och Lilla Karlsö, Gotland.

_____________________________________________________________________________

 

Även om den senaste veckan har präglats av nordliga vindar och högtryck så fortsätter vårfåglarna att anlända i allt högre mängd. Ett väderomslag till varmare väder och synliga vindar skulle kunna medföra en invasion av mängder med vårfåglar på kort tid. Oavsett är en andra halvan av april en spännande tid när tropikflyttare som lövsångare, svartvit flugsnappare och rödstjärt brukar börja dyka upp.

 

Spread the love