Av Stina Rigbäck

-

9 december, 2021

  • rrk

Rapport från nationella mötet med NRK och landets RRK

Rapport från nationella mötet med Nrk och landets Rrk i Sigtuna 27-28/11, 2021

Med ojämna mellanrum inbjuder Birdlife Sverige till nationell träffa för Nationella Rapportkommittén (Nrk) och landets alla 29 regionala rapportkommittéer (Rrk). Nyligen hölls ett sådant möte i Sigtuna, 27-28/11, och ett 30-tal personer från Nrk, några av landets rrk och från Birdlife Sverige deltog i mötet. Rrk Värmland representerades av Per Gustafsson och Magnus Köpman.

Nrk med Johan Jensen i spetsen höll i programmet, som innehåll både presentationer och diskussioner. Viktiga frågor som avhandlades var följande:

  • Rrk:s organisation och uppdrag utifrån nya riktlinjer från Birdlife Sverige genom NRK.
  • Riktlinjer för rrk:s valideringsarbete gällande fynd av intressanta fåglarter som rapporteras på Artportalen (AP).
  • Valideringsreglerna för arter och andra taxa i AP måste hållas uppdaterade av rrk i varje rapportområde. Dessa valideringsregler har sedan ett antal år ersatt rapportmallen.
  • Rrk:s arbete inför årsrapporten som publiceras i Fågelåret.
  • Praktiska tips för rrk:s administration av arter i Artportalen.
  • Hantering av naturvårdsintressanta fynd och arbete för ökad kvalitet på fynd i Artportalen. Här fick vi goda exempel på hur bra rapportering med exakta lokaler i AP av arter med högt skyddsvärde kan bidra till att skogsområden skyddas vid avverkning. Vi vill uppmuntra alla fågelvänner i Värmland att rapportera skyddade arter i AP med så exakt position som möjligt, så att våra observationer kan få betydelse i naturvårdande arbete!
  • Spontanitetsbedömningar och kategorisering av arter som kan tänkas ha sitt ursprung i fångenskap.

När det gäller denna punkt kan nämnas att Nrk presenterade en noggrann genomgång av rödhalsad gås, som gjordes efter en fråga från Rrk Värmland i samband med den rödhalsade gåsen som sågs vid Södra Hyn i juni 2017. Där har man landat i att rödhalsad gås ska bedömas som spontan, kategori A, oavsett årstid och sällskapande arter, så länge fågeln inte visar uppenbara tecken på ursprung i fångenskap, t.ex. ringmärkning.

Vidare meddelade Nrk att rapphöna och fasan troligen kommer att kategoriseras om från nuvarande kategori A till kategori E, icke-spontana, i stora delar av landet. Detta eftersom det är högst osannolikt att arterna i dessa områden har självreproducerande bestånd, utan är helt beroende av utsättningar för jakt. Detta kommer i så fall att beröra Värmland.

  • Hantering av raritetsblanketter. ‌En nyhet är att om en rapportör anser att en blankett blivit underkänd på felaktiga grunder kan rapportören överklaga blankettdomen till Nrk. Man har också förtydligat att om blanketten är svårbedömd eller det föreligger risk för jäv kan blanketten hänskjutas till Raritetskommittén (Rk).
  • ‌När det gäller validering av sällsynta fåglar ska vi använda begreppet dokumentationskrav, istället för blankettkrav. Detta innebär att dokumentation i form av foto, video, ljudinspelning eller dokumentation i form av en ifylld raritetsblankett krävs för att ett fynd ska kunna godkännas.
  • Raritetskommittén (Rk) gästade också mötet genom Magnus Corell, som berättade om RK:s arbete och deras samarbete med rrk. För Värmlands del var det intressant att höra om hur RK hanterar fynd av svårbestämda arter, där bajs eller fjädrar samlas och skickas in för DNA-analys. Vi har ett sådant fall från denna höst, nämligen den törnskata som sågs i Långflon 30 oktober och som antingen är en isabellatörnskata eller en turkestantörnskata, men som inte ens med ett bra bildmaterial kan artbestämmas säkert. Bajs har samlats in från denna törnskata och skickats till RK, som i sin tur har skickat det till ett universitet i Skottland där man har en kontakt med utrustning och kunskap för att göra DNA-analys. Det finns goda förhoppningar att denna DNA-analys kan hjälpa till att spika fågeln som isabella eller turkestan, men svaret kan dröja flera månader.

Vi är tacksamma att WOF gav oss möjlighet att delta i detta viktiga och lärorika möte!

Magnus Köpman och Per Gustafsson, ledamöter i Rrk Värmland

 

 

 

Spread the love
sv_SESwedish